Actividad para subir nota II

¡Hola!, Para preparar el examen de esta evaluación sobre Descartes os propongo como actividad para subir nota leer las Meditaciones que entran en selectividad y señalar lo siguiente:

1. Tema (disciplina filosófica).

2. Problema (Cuestión que intenta aclarar, en forma de pregunta).

3. Breve resumen (No más de 5 o 6 líneas).

Os recuerdo que de las Meditaciones metafísicas de Descartes podéis elegir:

a) Meditación I

b) Meditación II

c) Meditación V

d) Meditación VI

Podéis leer una o todas, también hacerlo en grupo señalando quiénes han participado.

Anuncis

Quant a José Vidal González Barredo

Catedràtic de filosofia de l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat
Aquesta entrada ha esta publicada en Història de la filosofia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Actividad para subir nota II

 1. alexis ha dit:

  II Meditació:

  El tema: Trobada de la primera certesa
  Problema: Que soc jo?
  Resum:
  La segona meditació el que diu es que un cop que ha descubert que no hi ha cap tipus de saber cert es centra en ell, llavors es pregunta que es ell, perquè ell depen dels sentits i del cos llavors si aquests no existeixen, ell tampoc existeix, però llavors arriva a la conclusió d’una cosa que no pot dubtar, que ell pensa, llavors si pensa es perquè existeix, pot dubtar de tot el que pensa però no de que pensa, llavors arriva a la primera certesa: penso aleshores existeixo. En conclusió diu que ell és una cosa que pensa.

  (No he trobat les meditacions a la pàgina de filosofia llavors les he buscat per internet i les he extret d’aquesta pàgina: http://www.paginasobrefilosofia.com/html/Bachi2/Descartes/Meditaciones/medita2.html )

  Alexis

 2. Leticia ha dit:

  Bona tarda Vidal! a fi de començar a preparar ya el tema, sempre surt el dubte sobre que surtira exactament, se que pot ser el tdc, la metafisica i el problema de l’ésser huma o sigui que serien tots el punts del tema 6? que és Descartes i també el tema de Hume sencer ? Es que com aquest tema es més complex, era per si hem podries delimitar o acotar una mica, i així poder-me situar millor, perque no estic segura q surtin tan sols Descartes i Hume, a més a més que en total són idees bastant complexes i extenses.
  Poso aqui el comentari perque com no he trobat cap post per l’examen el poso aqui, tot i que l’he posat dos vegades perque no se si la primera s’ha penjat bé.
  Moltes Gracies 🙂

 3. Eric Murillo López ha dit:

  Tema: Metafísica
  Problema: Què és l’ésser humà?
  Resum: Descartes comença la segona Meditació, preguntant-se “què sóc jo”. Parteix de dubtar d’un dubte per arribar a la seva famosa conclusió “Penso, per tant existeixo”. Es planteja: “Si dubto que dubto és indubtable que segueixo dubtant”. I el fet de dubtar, encara que pugui dubtar del que pensa, dóna la certesa que està dubtant. Dubtar implica necessàriament que està pensant i a conseqüència si està pensant és indubtable que existeix. Per tant estem davant de la primera veritat inobjectable, la de la pròpia existència com un ésser que pensa.

 4. Yaiza ha dit:

  He estat intentant de trobar les meditació per comentar alguna pero no les trobo en lloc, les he de buscar en altres pagines? I es tota la meditació? Perqué he trobat la I en una pagina web i hi han 12 punts. Es aquesta http://www.webdianoia.com/moderna/descartes/textos/desc_medi_1.htm ?

 5. No están en mi pagina web. Las puedes leer del libro que está en la biblioteca del centro o de cualquier web que las haya puesto en la red. Son de extensión variable pero siempre son varias páginas. ¡Hasta otra!

 6. Davinia Madrid ha dit:

  Metafísica I

  Tema: Tdc
  Problema: ¿Qué es conocer? ¿Cómo puedo conocer?
  Ideas Principales:

  Descartes quiere superar las dudas escépticas y para ello propone la duda metódica, partiendo de el principio de la presunción de falsedad: toda opinión es falsa hasta que no se demuestre que es verdadera.
  A partir de ahí, elimina las creencias que nos imponen cuando somos pequeños, ya que no están validadas por la razón, y afirma que las fuentes de conocimiento son la razón y los sentidos.
  A continuación distingue entre una duda moderada (donde los sentidos a veces nos engañan y con la razón a veces hacemos errores) y una duda hiperbólica (donde los sentidos son el argumento del sueño y la razón es el argumento del Dios malo o Genio Maligno) para llegar a la conclusión de que la duda entre la diferenciación del estado entre vigilia y sueño, implica la inexistencia del mundo material y hasta de nuestro propio cuerpo.
  Después, afirma que el Genio Maligno me ha creado para tenerme engañado del mundo material y de las verdades matemáticas.
  Y finalmente, distingue entre creencia y verdad, donde llega a la conclusión que no se puede dudar de: “Pienso, entonces existo”.

 7. Andrea Arnaiz ha dit:

  Meditació I

  Tema: Teoria del coneixement.
  Problema: Què és conèixer?
  Descartes exposa que tots els seus coneixements estan fonamentats en unes bases que no són segures i es planteja un mètode per comprovar que aquests coneixements són dubtosos, és a dir que no són veritables, de manera que no ho hagi de fer un per un sinó que només caldrà dubtar dels fonaments perquè tot el coneixement basat en ells sigui dubtós també, posant en dubte la fiabilitat dels sentits, la diferenciació entre la vetlla i el somni i la veracitat de Déu.

 8. Paula Arévalo ha dit:

  Meditació segona

  Tema: Metafísica / Antropologia

  Problema: Què soc jo?

  Resum: Descartes busca reconstruir els coneixements mitjançant un model fiable. Per trobar-lo, cerca entre les funcions de l’ànima, ja que les tasques que necessiten del cos no poden afirmar-se perquè no podem demostrar l’existència d’aquest cos. Descartes arriba a la conclusió de que si pensa, existeix (“cogito ergo sum”). Amb això ja ha trobat la veritat absoluta i ha demostrat l’existència de l’esperit. Per tant, el cos no és més que el mitjà que fa servir l’ànima per interactuar amb el món material creat per Deu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.