Activitats per pujar nota 4

Aquesta vegada es tracta d’escoltar l’entrevista que Montserrat Domínguez ha fet a Amelia Varcárcel, una filòsofa i feminista espanyola actual, i deixar el vostre comentari. Veureu que les dones també poden fer filòsofes i a més, de molt bones.

Entrevista a Amelia Valcárcel

Anuncis

Quant a José Vidal González Barredo

Catedràtic de filosofia de l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat
Aquesta entrada ha esta publicada en Pujar la nota. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Activitats per pujar nota 4

 1. Ricard Montemayor ha dit:

  De l’entrevista, el que més m’ha sorprès és que Amelia de ven jove no tenia cap referent filosòfic però tot això, a aconseguit arribar on es ara i clarament, agraeix haver arribat fins aquí per tot allò que va aprendre a batxillerat, a l’escola publica. Davant les argumentacions de que la dona encara es troba una mica marginada en la política, religió, etc. estic completament d’acord i costa creure que tot i el que hem avançat, encara hi ha aspectes com es el matxisme en la nostre societat, no s’ha eliminat. També m’agradaria destacar que el final de l’entrevista, Amelia ens diu quina es la veritable utilitat de la filosofia.

 2. Kevin Tejedera ha dit:

  Trobo que ha sigut una entrevista molt interessant en que Amelia Varcárcel ens mostra des de el seu punt de vista l’estat actual de la dona i la necessitat de continuar augmentat l’ igualtat . Es interessant veure que des de els 8 anys ja va començar a qüestionar-se sobre dubtes existencials i preguntar-se el per què de les coses amb la dificultat de no haver tingut cap mentor ni haver viscut en una societat en que estigués ven vist la seva actitud. Deixa una frase molt significativa on diu que la filosofia ofereix un saber enorme del mon i poder unir els sabers de diferents llocs del mon. Agraeix moltíssim l’ensenyança publica sobretot les grans experiències viscudes al batchillerat però sobretot defensa aquesta continuïtat que considera essencial per que la democràcia no falli. Creu que les dones han de continuar lluitant per trobar la igualtat i que encara que a vegades s’estanqui es una part d’aquest procés en que no nomes cal augmentar en quantitat sinó també en qualitat com remarca ella. Em sembla molt interessant esmentar el valor que li dona a la nostra vida i amb la força que defèn l’època tan important i especial que ens ha tocat viure els que em nascut en aquesta època.

 3. Albert Llamas ha dit:

  Jo destaco dos aspectes de l’entrevista; el primer és l’educació pública que tant valora Valcárcel, ella afirma “l’educació és l’únic ascenssor social que tenim”. Amb aquesta afirmació hi estic molt d’acord ja que penso que l’educació és la millor inversió que pot fer-se tant a nivell individual com a nivell estatal. La situació espanyola actual no és casualitat. Som uns dels païssos europeus amb pitjor pla d’ensenyament a més de molt inestable. És per això que és inadmisible que ens estiguin retallant en educació. El segon aspecte que vull destacar és la posició de la dona en la nostra societat. Estic d’acord amb la posició que adopta Amelia Valcárcel respecte a això ja que és absolutament evident la inferioritat en que es troba la dona en la nostre societat en tots els aspectes però també vull posar sobre la taula una afirmació certament curiosa i díficil de rebatre: “La dona és on li correspon. Mil·lions d’anys d’evolució no s’han equivocat, doncs la natura té la capacitat de corregir els seus propis defectes” (Albert Einstein). Porto temps donant-li voltes i, és clar, ben famosa és la frase “la natura és savia”. No estic d’acord que la inferioritat de la dona sigui la posició que li correspon però, no trobo com contradir aquesta sentència. Algú m’ajuda?

 4. Daylí Remuiñan Ackermann ha dit:

  Lo que más destaco de la entrevista a Amelia Valcárcel es la insistencia que hace en la importancia de la enseñanza pública. Yo creo, al igual que ella, que no porque una persona no tenga recursos económicos ésta no sea educada y pueda llegar a ser una persona valiosa. Por eso creo que que nos estén recortando en educación, es una falta de responsabilidad y sentido común impresionante de los políticos.
  Estoy de acuerdo con la afirmación que menciona de Heráclito de que los ciudadanos han de defender las leyes como si fueran sus murallas. Si no las defienden los propios ciudadanos que son para los que se hacen las leyes… ¿quién lo va a hacer?
  Aunque no me guste, sé que como afirma ella: “se van a resentir las libertades de las mujeres”, ya que están en una posición de debilidad, y en los tiempos que corremos creo que está predominando la “ley del más fuerte”.
  También estoy de acuerdo con el tema de la ley de paridad y en la posición de las mujeres en el gobierno. Está bien que haya un número destacado de mujeres, pero no sirve de nada tenerlas por tenerlas si estas no son buenas ni están preparadas para avanzar y no retroceder sobre los derechos de las mujeres.
  El hecho que haya mujeres jóvenes que aun piensen que son inferiores que los hombres es porque, a la hora de educar, aunque mujeres y hombres estén en una misma aula, no están coeducados.
  Por último, nos afirma que la filosofía cuando es buena nos enseña a vivir y a entender el mundo hasta donde él se deje entender y a saber reflexionar sobre lo que ha pasado para encontrar la manera de entender lo que está pasando.

 5. Ivan Vizcaino ha dit:

  Lo que más me ha sorprendido de la entrevista a Amelia Valcárcel es lo siguiente: primero de la forma que ella veía la filosofía como la manera de conocer los diferentes conocimientos existentes de todas las épocas y lugares del mundo, el segundo punto es de la forma que la entrevistada ve la enseñanza pública como un ascensor social para la gente que no ha tenido fortuna en su nacimiento y tienes interés por el conocimiento, además hemos de destacar el papel de una buena educación para la prosperidad de la sociedad y un avance de la sociedad, pero por el contrario con una mala educación es muy difícil tener una sociedad competitiva y por lo tanto la situación del país es muy complicada ya que la manera de progresar actualmente se basa en el conocimiento y para eso se necesita una nivel bueno de enseñanza tanto pública para la gente con menos recursos como privada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.