Primer debat Curs 2014-15: Saber és voler?

Aprofitarem aquest espai de debat per practicar la quinta pregunta de l’examen de la selectivitat. Proposarem una de les preguntes que s’hagin plantejat a aquests exàmens i vosaltres heu de respondre-la de la següent manera:

 1. Sí o no (podeu matisar la resposta).
 2. Perquè … (heu d’afegir entre una i tres raons en suport de la vostra posició).
 3. Podeu respondre la intervenció o els arguments d’alguna persona que hagi participat abans en el debat.

Heu d’expressar-vos de manera breu, concisa, clara i precisa.

El debat es tancarà dia 13 de novembre a les 21 hores i la participació és obligatòria (pot fer-se en grup de fins a quatre persones).

PRIMER DEBAT

Expliqueu si esteu d’acord o en desacord amb l’afirmació següent: «Si algú sap com s’ha  d’actuar, aleshores actuarà rectament.» Responeu d’una manera raonada.

Anuncis

Quant a José Vidal González Barredo

Catedràtic de filosofia de l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat
Aquesta entrada ha esta publicada en Debats, Història de la filosofia, L'àgora. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

43 respostes a Primer debat Curs 2014-15: Saber és voler?

 1. Marina Walpercin Rodríguez ha dit:

  No, ja que no només s’ha de saber quina és la manera correcta d’obrar sinó que també s’ha de tenir força de voluntat per fer-ho. Per tant, si algú sap com actuar de manera correcta però no ho aplica per diversos motius com ara la comoditat i no haver d’esforçar-se, no actuarà bé.

 2. Natália Gallego, Ferran Prat, Darío Fernández i Héctor Cuenca ha dit:

  El nostre grup creiem que no té perqué, cadascú té la capacitat d’actuar com destigi, independentment si sap com ho hauria de fer o no. Això pot ser degut a diversos factors tals com mandra, com diu la nostra companya Marina Walpercin, per no tenir els recursos necessaris per actuar de manera correcta o per tenir uns interessos diferents que obrant com s’hauria de fer no aconseguiria. Aquestes raons no treuen que també trobem persones que actuin rectament sabent el que feien.

 3. Albert Álvarez ha dit:

  Sí, perqué si aquesta persona té els coneixements necesaris per obrar bé i ell sap que aquests són correctes, aleshores les seves accions estaran marcades per la seva moral. Per tal motiu, l’ésser humà no pot actuar contra la seva pròpia moral perquè les normes que la formen les ha escollit ell després d’un procés de reflexió per tant seria generar una contradicció en ell mateix.

 4. Paula Arnao Acuña ha dit:

  Si, ja que si tu vols esbrinar o saber alguna cosa, tindràs curiositat per buscar la manera d’assabentar-t’hi, tot va entorn amb el qual nosaltres volem i el que aspirem a obtenir, hi ha persones que no volen i es queden amb el que els hi dóna el dia a dia i hi ha d’altres que volen saber cada dia mes i més dia a dia a l’escola és el que fem estudiar i estudiar per saber més però que tenim com a principi voler fer-ho.

 5. El César i l’Adri creiem que aquesta afirmació no és del tot certa, ja que un individu pot actuar amb finalitat d’aconseguir el benefici propi i aquest benefici propi, segons la manera de pensar de l’individu, pot perjudicar a un altre. Per exemple una persona que tira els papers al terra per pura vagància de no apropar-se a la paperera estarà perjudicant a una altra persona que hagi de recollir les seves escombraries‏.

 6. Alejandra Jiménez ha dit:

  Si una persona sabe cómo obrar, quiere decir que conoce el bien. Si no lo conociese, su concepción del bien sería errónea y no actuaría rectamente, sino que lo haría para obtener otro tipo de bien, que es el propio. No considero que aquí entre en juego la voluntad, tú tienes una idea del bien y no puedes actuar conscientemente en su contra, porqué es tu idea, aunque sea totalmente errónea. Lo que si contrastaría es que, a mi parecer y por desgracia, en la sociedad actual la ética sigue la idea de los sofistas, en que el hombre es la medida de todas las cosas, y el bien y el mal lo establecemos erradamente nosotros y no es el mismo criterio en todas las culturas. ¿Creéis que la sociedad, a medida que avanza en conocimientos, se está acercando al bien? Si el máximo grado de conocimiento es el bien, en una sociedad utópica futura, todo el mundo vivirá en paz y actuará rectamente.

 7. Miguel Hernández Carnero ha dit:

  Aunque una persona sepa como actuar, no creo que siempre acabe actuando debidamente.
  Un ejemplo claro seria el de un porcentaje de los políticos actuales, los cuales aun conociendo la forma correcta de actuar no la siguen y actúan erróneamente para beneficio propio sin sentir la mas mínima empatía por el resto de afectados gracias a su forma incorrecta de actuar aun conociendo el buen camino y la buena manera de obrar.

 8. Carla Gómez ha dit:

  Personalment no estic d’acord amb aquesta frase, i a més estic totalment d’acord amb la Marina, ja que tu pots saber com actuar però no posar-ho en pràctica ja sigui per què no vol o per diversos motius que s’ho impedeixin, per exemple si tu saps que no s’ha de robar però tens la necessitat de fer-ho perquè estàs passant gana. I contestant a la pregunta de la Alejandra penso que a mesura que avança la societat no s’apropa a la idea del bé, ja que per sort o per desgràcia actualment la idea del bé no és la mateixa per a tothom.

 9. Alvaro Diaz, Ares Ramos, Anna Farrero i Lluna Arnal ha dit:

  Nosaltres opinem que aquesta frase no es pot utilitzar en un context general ja que depen de cada individu, es a dir, una persona pot saber el tant el que està bé com el que està malament, però tot i així els seus actes no són el resultat d’actuar com s’ha d’actuar. Fins i tot, arriben a ser el contrari, ja que en el moment d’actuar no pensen en si ho estan fent bé o malament i actuen a traves dels impulsos del cos i no racionalment.

 10. Pedro Jordán, Carlos Martínez, Héctor Sanz, Robert Stancu ha dit:

  El nostre grup està en desacord amb l’afirmació, opinem que encara que es sabés com actuar, no sempre actuaríem correctament. En alguns casos, com el que posarem a continuació, encara sabent com actuar no actuaríem com deberíem. Posem el cas que tenim a l’accés robar un banc amb milions d’euros i ens asseguren que encara que ho féssim, no rebríem cap mena de càstig. En aquest cas, segur que alguns de nosaltres encara coneixent com obrar, per fer-nos rics, optaríem per robar el banc.

 11. Marina Nigro ha dit:

  En certa mesura, podria dir que sí que estic d`acord amb l’afirmació ja que si una persona desitja obrar bé, aleshores acturarà rectament i així podria arribar a la idea de la virtut segons Plató. Ell esmentava que la part racional era la més important i que amb ella assolíem el veritable coneixement, també perqué la selva funció és equilibrar les necessitats de l’ésser humà.
  D’altra banda, no estic d’acord’ perquè conèixer la idea del bé no garanteix que actui correctament ja que l’individu pot actuar segons les seves necessitats, com diu la Carla G. Que si una persona roba pot ser per la necessitat de tenir gana, sabent que no és un bon acte.
  Seguint amb Plató crec que la raó equilibra el comportament social de l’ésser huma, ja que aquest viu en societat, així doncs, busca l’estabilitat i per tant, el bé comú. Però, a diferència de Plató, les necessitats individuals poden trencar l’harmonia i llavors prioritzar el que és particular sobre el que és general, el coneixement del bé per sota dels propis interessos.

 12. Alba Benitez i Denise Zamarbide ha dit:

  Nosaltres pensem que el fet que ens hagin inculcat uns valors, cosa que implica saber què és el que dins de la societat està considerat correcte, no implica, necessàriament, que jo vulgui actuar a favor d’aquests valors si no coincideixen amb els meus. Per tant, saber no és voler.

 13. Benjamín Rodríguez Maness y Darío Tejada Amaya ha dit:

  Personalmente, creemos que depende de la persona, ya que si uno sabe cómo actuar, si tiene una moralidad justa, actuará de forma correcta aunque no le beneficie e incluso aunque le perjudique, y si no la tiene, actuará siempre pensando en su beneficio propio.

 14. Patricia Muñoz, Mireia Pérez i Marta Valle ha dit:

  Si partim de la idea que nomès existeix una concepció de bé i una única forma d’obrar correctament, com deia Plató, podrem aconseguir actuar d’aquesta manera si sabem com fer-ho i tenim voluntat de fer-ho. Haurem de controlar, a més, la nostra naturalesa, per tal de no desviar-nos del camí correcte.

  D’altra banda si creiem que més d’una idea del bé és possible, degut a les inflüències de les diferents cultures, situacions personals i els nostres coneixements, actuarem sempre d’aquesta manera ja que, com ha dit el nostre comany Albert, cadascú pot construir la seva pròpia moral i per tant seguir-la.

  Finalment, també podem dir que el seguit d’actuacions, sense importar el grau de correcció amb el qual han sigut portades a terme, milloraran amb el temps ja que anem adquirint experiència, fins poder arribar a definir la nostra idea del bé i actuar de tal manera, encara que aquesta no sigui igual per a tothom.

  Marta Valle, Mireia Pérez i Patricia Muñoz-Torrero

 15. Paula Arnao Acuña y Francisco Sánchez ha dit:

  No, ja que hi ha persones que saben com actuar pero no volen fer-ho a causa de raons o circumstancies personals, com per exemple, algu que roba algun objecte de valor, aquesta persona sap com actuar correctament però ell sap que el que esta fent no es correcte, tot i que ho segueix fent ja que alguna cosa el condiciona, com per exemple, la necessitat de diners per sobreviure.

 16. Jesús Castro ha dit:

  No, però si que tindrà avantatges sobre les persones que no saben actuar correctament. Si comparem la forma d’actuar amb els registres lingüístics que utilitzem al parlar ens adonarem que una persona que sàpiga parlar d’una manera molt culta (és a dir, que sabés actuar correctament) sabrà conversar, també, en un registre vulgar envers d’una persona que només en sàpiga parlar en aquest últim registre. Aquesta última persona no sabrà mantenir un diàleg amb unes paraules d’alt registre lingüístic (no sabrà actuar correctament). Aleshores, podem dir que una persona que sí sàpiga actuar adequadament, podrà escollir com comportar-se i sabrà com extreure’n profit d’aquelles que no ho sàpiguen.

 17. Joao Lovero, Gabriel Donate i Miquel Albert ha dit:

  Nosaltres no hi estem d’acord.
  Qui ens corrobora que aquesta persona té una idea correcta del que és actuar rectament?
  A més, en l’ hipotètic cas que l’individu sàpiga com actuar, influeixen altres aspectes com la cerca d’obtenir un benefici propi, la qual portarà per un camí o un altre a la persona. També hem de tenir en compte l’actitud de la persona, ja que si es dolenta, tot i ser concient del concepte ” actuar rectament”, és possible que obri d’una manera incorrecte.

 18. Raquel Rizo, Lidia Blasco, Paula Francès y Sergio Albareda ha dit:

  Que una persona sepa como tiene de actuar no quiere decir necesariamente que vaya a actuar correctamente. Creemos que ese es un pensamiento un poco optimista.
  Es verdad que para actuar correctamente nos hace falta el conocimiento, es decir, saber la manera correcta de actuar es esencial pero no lo es todo. Hay otro factor que es necesario, que ya ha aparecido en otros comentarios como es la fuerza de voluntad, el esfuerzo y el sacrificio. Muchas veces tus intereses chocan con los de la mayoría. Es entonces cuando, como sabes que lo correcto es lo que permite la felicidad común, por mucho que tú quieras actuar diferente por vagancia o comodidad, has de actuar de manera correcta, es decir, de la manera que permite la felicidad y el bienestar común. Ese requiere fuerza de voluntad.

 19. Raquel Hurtado, Idoia Ramos i Alba Tejada ha dit:

  El nostre grup no està completament d’acord amb l’afirmació anterior. Creiem que per tal que una persona actuï rectament cal que primer vulgui fer-ho, és a dir, la voluntat ha de ser un component essencial en la realització de les seves accions, doncs erròniament en moltes situacions aquelles persones que manquen d’aquesta es deixen emportar pels seus desitjos i conveniències per tal d’extreure’n únicament un benefici propi. Quan una persona actua de forma contrària a allò que coneix sobre el que és correcte, el resultat d’aquesta acció és el perjudici de la resta, i conseqüentment, esdevé impossible obrar rectament.
  Ara bé, si tenim en compte que no existeix una única concepció del bé, sinó que aquesta és subjectiva i està sotmesa als criteris morals de cada persona, s’ha de construir una pròpia manera d’obrar rectament sense perjudicar els altres amb les pròpies accions.

 20. Benjamin Luca ha dit:

  Des del meu punt de vista, tot depèn de la idea del bé que es tingui.
  D’una banda, si una persona escull seguir uns ideals perquè és la conclusió a la que arriba i els considera el bé, però seguidament actua de manera contrària a aquests, llavors, no té sentit el temps envestit en la recerca del bé ja que no li proporcionen la felicitat. Per tant, el coneixement emprat és erroni o simplement, ha arribat a una opinió basada en la ignorància.
  D’altra banda, si una persona actua segons el concepte de bé al qual ha arribat a partir de la raó, trobarà la felicitat en això i no pas en mostrar una actitud oposada al seus ideals i egoista.

 21. Marcel Culla ha dit:

  No, tot i que si que trobaria correcta la frase si fos: Qui sap com actuar, POT actuar correctament. Com molts comentaris anteriors, estic d’acord al fet d’obrar en contra dels teus ideals per algun fet que et presioni a fer-ho (o no). Amb això vull dir que tothom que sàpiga com actuar, actuarà correctament, sempre i quan no fagi el contrari per necessitat, o per aconseguir béns per a un mateix.

 22. Alex Pozas, marino gomez i edu laguens ha dit:

  No, perque no en tenim de tot clar que cuan actuem sigui correctamen, no sempre quan creiem que actuem be es de la forma correcta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.