Tercer debat Curs 2013-14: El dret d’insubmissió

Expliqueu si esteu d’acord o en desacord amb l’afirmació següent:  «Si cadascú pensés que té dret a desobeir el govern sempre que cregui que el govern no actua d’acord amb les finalitats per a les quals es va establir, tothom trobaria sempre excuses per a desobeir, i el govern seria feble i incapaç de proporcionar seguretat i estabilitat als ciutadans.». Responeu d’una manera raonada.

Heu de respondre de la següent manera:

 1. Sí o no (heu matisar la resposta).
 2. Perquè … (heu d’afegir entre una i tres raons en suport de la vostra posició).
 3. Podeu respondre la intervenció o els arguments d’alguna persona que hagi participat abans en el debat.

Heu d’expressar-vos de manera concisa, clara i precisa.

El debat es tancarà dia 1 de maig a les 21 hores i la participació és obligatòria (pot fer-se en grup de fins a quatre persones).

Anuncis

Quant a José Vidal González Barredo

Catedràtic de filosofia de l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat
Aquesta entrada ha esta publicada en Debats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

23 respostes a Tercer debat Curs 2013-14: El dret d’insubmissió

 1. Natalia García, Marta López i Clara Reig ha dit:

  Estem d’acord amb aquesta afirmació, ja que si en el moment que els ciutadans manifesten el seu desacord amb algun aspecte o actuació del govern, i aquest l’admet o no s’imposa seguint el seu reglament, doncs cada cop els ciutadans demanaran més per trobar el seu màxim benefici. Per aquest motiu, es important que el govern defineixi clarament la seva finalitat i les seves lleis, i que la gent sigui conscient d’ambdues coses. D’aquesta manera els ciutadans podran ser justos i objectius alhora de prendre la decisió de desobeir al govern.
  A partir d’aquest moment, el govern deixarà de ser feble i podrà proporcionar estabilitat i seguretat als ciutadans.

  • José Vidal González Barredo ha dit:

   Nota: 1. Argumentació poc elaborada i incoherent. Ha de ser el poble qui defineixi, no el govern.

 2. Santiago Redondo Zurita y Alba Tejero Estévez ha dit:

  Estem d’acord, una persona que creu que pot desobeïr el govern no trigarà en fer-ho un cop els seus interessos es vegin en perill, en aquesta circumstància el govern pot semblar feble i incapaç
  de proporcionar seguretat i estabilitat social. Tot i això, un govern ha de ser fiable, segur i no atemptar indirectament contra els drets de la població, no han d’actuar segons el dit atorgat a Nicolau Maquiavel “el fi justifica els mitjans”. Els temps han canviat, però la mentalitat de la gent al poder no ha progressat en proporció a la ciutadania. Estic d’acord en l’afirmació en què el govern ha de donar la cara i mostrar-se fort, però una cosa es mostrar-se fort i una altra fer-ho. Sempre es millor una postura intermedia, en aquest cas, la millor solució per governar es ser rigorós en matèria de lleis i normes, per tal de què els ciutadans vegin i es mentalitzin de que hi han coses que no es poden fer ja que perjudiquen als demés física o mentalment, però si un govern passa el límit del que el poble pensa que es just o injust, si es guanya més enemics que amics entre el poble, no tardarà en veure com la gent es posarà en contra seva. Perquè encara que el govern té força, el poble en té més, per tant sempre cal mantenir la seva fidelitat, sense actuar en contra d’ells sempre. Cal estar a prop d’ells, però a la vegada lluny. Cal escoltar-los, tindre en compte tot el que volen i el que no volen, i actuar segons la majoria. Per tant, sempre guanyaràs gent a la teva contra perquè és impossible aconseguir l’acontentament de tothom, però has d’intentar mantenir a tothom content i no a la gent que penses que si els dones el que volen aconseguiràs uns millors resultats, no hem d’actuar segons els nostres interessos, perquè actuar segons els nostres interessos per aconseguir el nostre propi benefici ens destrueix a com a persona i ens destrueix com a govern.

 3. Arnau Fusté, Álvaro Morcíllo,Aleix Nuñez i Iñaki Pereira. ha dit:

  El nostre grup després de debatre aquest tema en conjunt, hem arribat a una conclusió, estem en desacord amb aquesta afirmació, ja que, si tu estàs en contra de la presidència, es la teva responsabilitat perquè ha sigut el poble (és a dir, tu) el que ha escollit aquest govern i per tant, et compromets a obeir totes les iniciatives d’aquest, si que és cert que si tu estàs en desacord amb alguna finalitat del govern, tu pots manifestar la teva discòrdia i disconformitat però sempre i quan ho facis de forma legal. Llavors, no perquè estiguis en dissensió de la decisió que ha pres el govern, l’has de desobeir, ja que, aquest govern ha sigut el partit més votat del país.

  • José Vidal González Barredo ha dit:

   Nota: 1. Argumentació poc elaborada i hi ha una mescla d’idees una mica contradictòries.

 4. Desirée Ciudad, Amalia Jimenez, Laia Sanz i Raquel Tacón ha dit:

  Nosaltres considerem que sí és certa aquesta afirmació, ja que si tothom acaba desobeint el govern, aquest no serà obeït, perquè algunes persones trobarien alguna excusa per desobeir-lo, convertint el seu govern més feble i no podria proporcionar la seguretat necessària als ciutadans. Per tant, els ciutadans correrien perill en tot moment com a conseqüència de que tothom podria fer el que volgués ja que no es respectarien les lleis. Per tant, les persones haurien de respectar a les altres perquè es el correcte i no pas de les conseqüències, mostrant així el pitjor de les persones. Llavors la solució no és desacatar el govern quan estiguem en desacord (si no és en cas extrem), sinó en marges de la legalitat presentar la nostra opinió i prendre una plataforma en contra del govern. Encara, que si democràticament s’ha escollit un govern i aquest no compleix les finalitats per les quals ha estat escollit, hauria d’existir mecanismes legals per poder canviar-lo i escollir un altre que si compleixi totes les finalitats sense haver de recórrer a la desobediència. Així mateix, l’única manera de que un col·lectiu pugui arribar a canviar algun govern es mitjançant la llei, la del dret a manifestar-se per dit govern.

 5. Gemma Cano i Carla Guillén ha dit:

  Si, estem d’acord. Si la gent pogués desobeir el govern, s’originaria un caos. Cada individu pot tenir les seves raons però arribar a desobeir-lo no està bé, encara que ells pensin el contrari perquè en esclatar el caos també se’n formaria el descontrol en la societat. El resultat d’aquest, seria un lloc on cada persona faria el que volgués i potser que amb moltes conseqüències greus i no es podria fer res.
  En l’hipotètic cas que no existissin les lleis, hi hauria total llibertat per realitzar qualsevol activitat i, en canvi, amb elles es pot moderar la societat, causant conseqüències, no sempre adequades però hi hauria unes normes a seguir i això donaria estabilitat i seguretat al poble. Això faria que el govern pogués establir millors mesures i pautes a seguir perquè no hi hagi caos i on tothom pugui viure tranquils sense la inseguretat que hi hauria si tothom pogués desobeir la llei quan volgués.
  Per tant, si el poble desobeeix el govern a favor dels seus propis interessos, tothom estaria alerta. Ningú és al cap d’una altre persona i no sap que vol fer, ni sap que pot arribar a fer. Les normes han sigut imposades majoritàriament per la seguretat dels ciutadans, encara que no totes son justes, però si no es compleixen recauen unes conseqüències. Si les persones les desobeeixen són per unes raons i, majorment per les pròpies, no per les de la col·lectivitat.

 6. Guillem Cunillera ha dit:

  Estic d’acord amb aquesta afirmació ja llavors totom podria desobeir i per tant pasariem de l’ordre al caos i sería com si no hi hagues govern. Quant un govern és escollit per una majoria i aquest esta complint el que va prometre, tots aquells en desacord haurien d’obeir de totes maneres, ja que una majoria s’hi troba d’acord, d’aquesta manera creas un ordre en la societat. Si per el contrari, el govern no cumpleix el que va dir que faria els ciutadans han de tenir els medis legals per a organizar-se i fer un canvi de governants, sempre i quan els que si troben desacord siguin majoria.

 7. Maria Tremps i Rosó Roig ha dit:

  Estem d’acord amb aquesta afirmació, ja que el govern és creat per organitzar la societat i lluitar per els seus interessos, però, no sempre cobrirà les necessitats de cadascú dels individus que la formen i es normal que hi hagin discrepàncies. En aquest cas, la societat té que respectar el que el govern decideixi, en certa mesura, perquè ha sigut escollit per ells mateixos. Si cada individu que no estigui d’acord amb les decisions del seu govern, desobeís les decisions i es rebel•les, mai hi hauria estabilitat en la societat, i el govern perdria la seva funció inicial. Per això, es necessari votar i escollir el govern que més s’apropi als teus interessos i tot i així, si a la hora de governar no obra de manera correcta, al teu parer, tindràs que acceptar el que manin les lleis. De mateixa manera, quan un govern atempta contra l’estabilitat i organització correcte d’una societat, es pot mostrar el desacord d’aquesta de manera pacífica i ordenada, ja que vivint en democràcia també es té el dret a manifestar-se contra una injustícia. Així, creiem que la societat té que tenir una mentalitat oberta d’opinió però sempre respectant la decisió de la majoria i per tant, del seu govern.

 8. Estem d’acord amb aquesta afirmació, ja que el govern ha estat establert principalment amb la finalitat de garantir l’estat de benestar i el bon funcionament de la societat, però és molt probable que hi hagi discrepàncies en el seu àmbit d’actuació per part de les persones que formen la societat. Per aquest motiu, si aquestes persones es consideren en el dret de desobeir tot allò que creuen que no es propi dels objectius del govern o que va en una direcció contraria, la societat es veuria en un estat de desordre social, en el qual tot aquell qui consideri erroni o fora dels seus interessos, qualsevol acció del govern, podrà desobeir-lo. En aquest moment el govern es torna del tot feble, ja que es trobarà en una societat que no respon a les seves decisions i que, a més, actua com vol. Això deixa de garantir completament la seguretat, ja que les línies d’actuació de cada individu poden estar direccionades en camps contraris, amb la possibilitat d’afectar altres individus.
  Per tant, si cadascú creu que té dret a desobeir sempre que consideri que una acció del govern no és la correcta, aquest societat perdrà la seva estabilitat i es trencarà per complet.

 9. Roger Ferran, Carla Guerrero, Alex Silva i Karina Souto ha dit:

  El nostre grup està d’acord amb l’afirmació ja que un ciutadà individualment no pot desobeir el govern encara que aquest no actuï d’acord amb les finalitats per a les quals va estar establert.
  Si això fos així, hi hauria una situació de tensió i conflictivitat social ja que sempre hi hauria algú que cregués que el govern no actua correctament. Per tal de que això no succeeixi i es mantingui el dret del poble a revocar (teòricament) el poder del govern s’hauria d’establir un òrgan regulador que s’encarregués d’avaluar les actuacions d’aquest i determinar quan es pot dur a terme aquesta capacitat.
  Cal diferenciar entre el fet que el govern no actuï d’acord amb la finalitat per a la qual va ser establert i el fet que no estiguem d’acord o no ens agradin les modificacions que fan ja que són dos fets totalment diferents.

 10. Marc Calza Zamora ha dit:

  Estic d’acord, ja que si ho fessin manipularien al govern tal com ells volen i llavors no hauria un govern sòlid que pogués establir les lleis regents, el govern hauria d’imposar-se a ells i si el desobeeixen fer-li algun tipus de sanció o càstig per tal que no ho féssim més, sempre seguint els seus objectius, però només si els ciutadans estan actuant d’una manera incorrecta, si el desobeeixen per alguna cosa que ha fet malament, tindrien que analitzar la situació e intentar arreglar-ho i així el govern no seria feble i proporcionaria seguretat i estabilitat.

 11. Ruth Belio Figueras / Daniel López Monterde / Joan Mora García ha dit:

  El nostre grup, després de pensar sobre aquesta situació, hem arribat a la conclusió de que estem d’acord amb aquesta afirmació. Si es pensa que tothom podem desobeir al govern cada cop que no estem d’acord amb alguna de les seves propostes, els ciutadans acabarien per desobeir-lo quan volguesin per tal de buscar el seu propi benefici personal, arribant a un punt en el que es deixarien de seguir, fins i tot les lleis. Amb això, el lloc acabaria per tornar-se un caos, on els ciutadans estarien en constant perill per les accions de la resta i sense un govern estable capaç de dominar les diferents situacions que es poguin ocasionar.

 12. Ainoa Murillo, Sara Hone y Anna Milozzi ha dit:

  Estem en desacord amb aquesta afirmació ja que si ens suposem en el cas contrari que el ciutadà ha d’obeir sempre al govern independentment de que aquest no actuï d’acord amb les finalitats per a les que es va establir, ens trobaríem en un estat autoritari en el que el govern tindria el poder per actuar sense tenir en compte els desitjos i necessitats de les persones.
  No és cert que tothom buscaria excuses per desobeir al govern ja que si el govern actués d’acord amb les necessitats de tothom i seguint allò pel que ha estat establert, els ciutadans no tindrien cap motiu per el que voler anar en contra d’aquest o desobeir-lo sense un motiu aparent. Per tant, no estem d’acord amb l’afirmació ja que partim de la idea que si el govern fa allò que els ciutadans han demanat, no existeix motiu pel que aquests vulguin desobeir-lo.

 13. Cristina Bartolome, Marta Borrego, Elena Hurtado y Nerea Lenguas ha dit:

  Estem d’acord amb aquesta afirmació ja que el govern ha sigut creat per garantir la igualtat, per vetllar per la convivència i el respecte entre ciutadans i que aquests no hagin d’acudir a la violència per solucionar un problema entre ells. El govern vetlla pels drets de tothom establint unes normes han de ser complides per tots els individus de la societat. Es cert que si cadascú pensés que té dret a desobeir el govern tothom trobaria una excusa per fer-ho, ja que malauradament vivim en una societat egoista i que només es centra en el bé individual, i es formaria una revolució difícilment controlable i justificable. Si tothom desobeís, el govern, tal i com diu l’afirmació, seria feble i no tindria cap capacitat per a jutjar i “controlar” la societat i per tant s’acabaria dissolent i tornaríem a una societat de conflicte continu on els ciutadans només vetllen pel ser propi bé.

 14. Alba Rodriguez i Anna Romera ha dit:

  Nosaltres creíem que és cert el fet de que si cadascú pensés que té dret a desobeir el govern sempre que no actua d’acord amb els objectius que li pertoquen, tothom trobaria raons per desobeir el govern. L’Aargumentació es troba en el fet que aquell govern regnant, ha estat escollit anteriorment pel poble. Això no justifica que com ha sigut escollit, el govern pot realitzar totes les acciones que volgui o decideixi perseguint altres finalitats que les pactades, però d’altra banda, el poble ha sigut qui li ha donat veu i poder al govern, per tant, en certa forma en són responsables (sempre que no parlem de governs que hagin canviat els seus “objectius” una vegada després de les eleccions).
  Tot i així, el govern i la seva “creació” ha estat pensada per tal de que un nombre reduït de persones actuin en represantació del poble i per tant les finalitats dels dos haurien de ser las mateixes.
  Però és cert, una societat no es una massa que pensa i té les mateixes ideologies, per tant es normal que en aquesta situació, la conducta del govern no satisifaci a tothom, ja que existeixen diferents opinions.
  Per tant, com a conclusió, si cada membre de la societat es pensès amb aquest dret, aquesta esdevindria un caos absolut, on el govern potser aplicaria una règim de violència per aturar els membres que decideixen no complir amb les normes, aspecte que no faria res més que perjudicar l’acontentament de la població.

 15. Lara Jurado, Irene Llamas i Celia Lopez ha dit:

  Estem d’acord amb aquesta afirmació. Si cada vegada que algú no està d’acord amb una norma decidís no obeir-la la societat esdevindria un caos. Vivim en una societat regida per unes normes creades pel govern, al qual la majoria de la població ha votat, donant-li així el poder d’elaborar i executar les lleis. Com ha estat la decisió de la majoria s’ hauran de respectar, doncs si cadascú mirés només pel seu propi interés i només respectés aquelles normes que li afavoreixen el govern no podria garantir la seguretat i estabilitat dels ciutadans. Tot i això, si el govern abusa del seu poder i imposa una llei que la majoria està en contra es pot mostrar clarament el desacord i si és excessiva prendre mesures. Però remarcant que no quan un individu està en contra, sinò quan la majoria d’individus ho estan.

 16. Adrián Ortiz, Albert Montes i Carles Lladó ha dit:

  Nosaltres estem d’acord amb aquesta afirmació ja que creiem que un govern elegit democràticament pel poble ha de regir i vetllar pels interessos i necessitats del mateix poble (si no totes, una gran part d’elles). Tot i això, sempre hi haurà ciutadans que estiguin en desacord amb les decisions que pren el govern i ciutadans que pensin que la actuació del govern no està sent l’adequada per a aconseguir l’estat del benestar en la societat.
  És per això que, si els ciutadans que estan en desacord amb l’actuació del govern pensen que tenen el dret a desobeir el govern, sempre que no estiguin d’acord desobeiran al govern i la societat es tornaria un caos on tothom faria el que cregués convenient. Una vegada estiguem en aquesta situació el govern es veuria totalment debilitat ja que la societat no actuaria com el govern vol. Si la gent fes el que volgués la societat perdria tota la seguretat, ja que un individu fent el que vol podria danyar els drets dels altres. I per conseqüència, si el govern no és capaç d’assegurar la seguretat dels seus ciutadans, la societat perdria tota la seva estabilitat.

 17. Mikel Garralaga, Alexander Magnusson i Lionel Robles ha dit:

  Estem d’acord amb aquesta afirmació en el sentit que, un govern triat per la majoria mai no agradarà a tothom, de manera que sempre hi haurà gent que cregui que no esta fent el correcte. Per això no es pot permetre que els ciutadans desobeeixin el govern sempre que creguin, segons els seus interessos, que el govern està actuant malament, ja que això faria que el govern haguès d’estar més preocupat resolent els problemes amb els que desobeeixen que fen les tasques pròpies d’un govern, de manera que es generaria una inestabilitat que acabaria perjudicant la resta de ciutadans. Tot això no vol dir que, la gent creu que el govern no actua correctament no tinguin dret a protestar, però sempre que no acabi perjudicant als altres.

 18. Nosaltres pensem que aquesta afirmació és certa, ja que si cadascú de nosaltres tinguessim el dret a desobeir el govern pel simple fet de que no estem d’acord amb algun aspecte d’aquest, es crearia un ambient de no estabilitat i inseguretat per a tots els ciutadans. Si les persones no tenim unes lleis i una persona a la qual seguir, no som capaços de mantenir un ordre i una jerarquia de respecte els uns amb els altres. Per tant s’ha de construir un govern d’acord amb la ideologia de la majoria, és a dir del govern guanyador, per a que no pugui crear cap desacord ni cap situació de caos i proporcioni seguretat i estabilitat als ciutadans.

 19. Mariel Arévalo i Andrea Padilla ha dit:

  Nosaltres creiem que aquesta afirmació és certa. El govern s’escull en funció del vot dels ciutadans i aquests voten a qui millor pugui representar a la societat i als seus drets. Per tant, aquest govern, té l’obligació de vetllar per l’estat de benestar del país el qual regeix, i és per aquest motiu que sempre i quan el govern actui correctament, i en benefici de la societat, no s’hauria de produir cap tipus de problema. En canvi, si aquest govern actués en contra dels drets dels ciutadans no aportaria ni seguretat ni estabilitat als seus habitants i s’hauria de tornar a escollir un nou govern que fos més competent que l’anterior sempre i quan la majoria pensés el mateix. Mai els ciutadans s’haurian de prende la justícia per la seva ma, perquè d’aquesta manera esdevindria el desordre al país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.