Tercer debat Curs 2017-18: Vivim ara en una època il·lustrada?

Atreveix-te a pensar! Té valor per disposar del teu propi enteniment! Aquest és el lema de la Il·lustració que, segons Kant, suposava que l’ésser humà havia arribat a la majoria d’edat i havia de començar a pensar por sí mateix. Per desenvolupar aquesta capacitat i exercir-la amb criteri havia de formar-se, és per això que també ens reclama: “Atreveix-te a Saber”. Però:

 1. Vivim ara en una època il·lustrada?, Què volen saber o conèixer les persones?, Volen ampliar els seus coneixements?, La seva formació cultural els permet jutjar i pensar por sí mateixos?, Els permet no ser manipulats fàcilment?, És ara la raó realment autònoma, crítica y tolerant?
 2. Què saber és realment important?, On podem trobar-lo?, En l’institut, en les biblioteques, en els mitjans de comunicació, en el carrer, en la religió,… Què hem de saber o conèixer?
 3. És millor no saber o refugiar-nos en la ignorància, els prejudicis o els llocs comuns de la gent que ens envolta per a no quedar marginats?

Heu de respondre-la de la següent manera:

 1. Sí o no(podeu matisar la resposta).
 2. Perquè …(heu d’afegir entre una i tres raons en suport de la vostra posició).
 3. Podeu respondre la intervenció o els arguments d’alguna persona que hagi participat abans en el debat.

Heu d’expressar-vos de manera breu, concisa, clara i precisa.

El debat es tancarà dia 22 de març a les 21 hores i la participació és obligatòria (pot fer-se en grup de fins a quatre persones).

6 thoughts on “Tercer debat Curs 2017-18: Vivim ara en una època il·lustrada?

 1. Segons la nostra semblança, creiem que no vivim a una època il·lustrada, ja que la il·lustració es basava en adquirir el màxim de coneixements possibles, en canvi en la nostra societat actual ens conformem en aprendre allò que ens mostren sense saber realment si aquest coneixement és important. És per això que som fàcilment manipulables, ja que només aprenem allò que ens ensenyen i ens ensenyen allò que els interessa que pensem. Per exemple, cursem una carrera universitària o un cicle formatiu on només aprenem aquells coneixements que estan establerts i ho fem amb l’única finalitat d’obtenir un títol i un futur millor i no pel simple fet d’augmentar la nostra pròpia saviesa.

  En la nostra societat actual, només ens ensenyen a memoritzar conceptes i no a tenir un esperit crític que ens permeti pensar per nosaltres mateixos i guiar-nos per les nostres pròpies idees. Tots aprenem el mateix i de la mateixa manera, per tant és molt més probable que tots pensem tinguem les mateixes idees o opinions.

  Actualment, podem obtenir coneixement mitjançant els medis de comunicació, els quals ens mostren una informació molt manipulada, però partim amb l’avantatge de que tenim internet, aquesta eina ens posa a l’abast molta més informació que ens permet contrastar allò que hem après, però també aquesta informació pot ser falsa.

  Quan parlem de si és millor no saber o viure en la ignorància, trobem avantatges i desavantatges en aquestes actituds. Envers a la ignorància, els factors positius que trobem són que podem arribar a tenir coneixements tot i que com som ignorants aquestes idees no ens serveixen per gaire, ja que ens conformem amb pensar i seguir el que els altres diuen i fan, i no ens deixem guiar pel nostre propi parer .
  En el cas del no saber els desavantatges són que no podem aconseguir unes idees que enriqueixin el nostre propi coneixement, per tant no podem assolir un esperit d’autocrítica corresponent amb els corrents socials.
  Els avantatges que observem en aquest cas són que com no podem arribar a saber, no ens deixarem guiar pels coneixements que hem adquirit des de ben petits.

 2. Nadia Parra
  Hoy en día, la gente juzga muy deprisa a las personas y puede que eso haga que se sientan más manipuladas por la sociedad, obviamente podemos pensar en reaccionar y vestirnos diferente a lo que se lleva, entonces eso nos lleva a que sí podemos pensar por nosotros mismos.
  El saber lo podemos encontrar con lo que aprendemos durante los pasos de los años y podemos aprender a través de lo que nos enseñan, sitios como el colegio, las bibliotecas… son lugares de aprendizaje.
  Lo mejor que se puede hacer viviendo en una sociedad así es ser tú mismo/a y poco a poco alejarnos de esta sociedad ilustrada en la que vivimos, con nuestros conocimientos, pensamientos, ideas y muchas más cosas a tener en cuenta.
  Sara Blanco
  Yo creo que actualmente estamos lejos de ser una sociedad culta e ilustrada. Tampoco somos libres, por desgracia. Pienso que nos limitamos a acceder a unos conocimientos prácticos que se relacionan con el capitalismo, ya que este sistema pretende formar a las personas con la finalidad de cubrir las necesidades del propio sistema, sus propios bienes e intereses, la cual cosa impide nuestro propio progreso.
  De esta manera, aunque se realicen estudios, la crítica personal no cambiará porque con el control masivo de los medios de comunicación, los estereotipos y prejuicios nunca se irían.
  Finalmente, desde mi punto de vista, las personas no tendemos a razonar cada uno de los argumentos anteriores y nos refugiamos en la ignorancia de las decisiones que toman por nosotros ya que formar parte de algo que se sale de las “normas” es motivo suficiente de la marginación social.
  Sílvia Fernández
  Vivimos en una época no ilustrada ya que la mayoría de la población vive con prejuicios y con la manipulación de la información a través de los sentidos. Entonces, la población de hoy en día vive feliz en la ignorancia y sólo se preocupan de lo que les afecta realmente en su vida diaria.
  El saber es importante ya que nos permite una comprensión completa del mundo en el que existimos. Podemos aprender en distintos lugares pero también se aprende gracias a la vida, ya que nos enseña muchas cosas a parte del colegio u otros sitios en los que podemos aprender.
  Lo mejor que podemos hacer si vivimos en un mundo así, es no vivir en la ignorancia porque por esa razón puedes excluirte a ti mismo de la sociedad.
  Laia Hernández
  Yo creo que sí, ya que las personas en general tienen la capacidad suficiente para decidir por sí mismas. De todos modos en esta época también se puede dar la manipulación ya que hay muchos medios para enviar información que no siempre es verdad a las personas.
  Es importante tener conocimientos amplios que te puedan dar la capacidad de poder opinar. Este conocimiento lo podemos adquirir tanto en la escuela como en las bibliotecas como las redes sociales y la comunicación. Aunque siempre tenemos que tener la precaución de constatar que aprendemos gracias a las nuevas tecnologías para saber si es verdadero o no.
  Finalmente, siempre es mejor no saber, porque si no sabes algo siempre puedes aprenderlo, en cambio la ignorancia es despreocuparse de las cosas. Por lo tanto, la mejor opción es alejarte de este mundo y guiarse por lo que uno crea y no por los demás .

 3. Sí, efectivament vivim en una època il·lustrada, pero només per a aquelles persones que busquen el saber i el coneixement, aquelles que ho busquen per a obtenir el seu propi criteri.

  Amb aixó vull dir que la gran majoria de la societat viu “enganyada” ja que estem sotmesos a un poder que vol fer-nos incultes sobre tot a travès de l’educació, contra menys sapiguem, molt millor ja que podran fer amb nosaltres el que vulguin i el seu poder sobre la societat o sobre un estat augmentara, el problema o l’amenaça per a ells es quan una minoria de les persones que formen aquesta societat, s’interesen per el saber i l’aprenentatge, ja que a base d’aixó formen el seu propi criteri que pot estar o no d’acord amb els suposats superiors i amb la seva manera de fer.

  Penso que vivim en una època il·lustrada minoritariament, pero que en cualsevol moment podria fer-se o tornar-se majoritaria, ja que graciès a l’informació que podem obtenir en molt llocs ja sigui
  en biblioteques o a travès d’internet podem obtenir informació de tot tipus, com i quan vulguem, cosa que ens aportaria aquest saber o aquesta cultura juntament amb les ganes d’aprendre més, cosa que té aquesta minoria de la societat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.